Φοβάσαι μη σου κλέψουν τον κωδικό; Έχεις ένα εύκολο password που μέχρι και ένα μωρό θα μάντευε; Ήρθε η ώρα να αλλάξεις. Εκτός κι αν θέλεις να σερβίρεις τα προσωπικά σου δεδομένα στο πιάτο σε γνωστούς κι αγνώστους. Πάμε να δούμε πως φτιάχνουμε τον πιο ισχυρό κωδικό που θα θυμόμαστε εύκολα.

 

https://howsecureismypassword.net/Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon βρήκαν ότι όσο πιο ανορθόγραφος και ασύντακτος ένας κωδικός, τόσο καλύτερα. Γιατί ποιος θα σκεφτεί ότι έχεις γράψει το “είναι” με δύο “ν” και “ε” (aka είννε) για να σπάσει τον κωδικό σου; Σε αυτή τη λογική δημιουργούμε τους πιο πολύπλοκους κωδικούς με απλές λέξεις ακολουθώντας απλούς κανόνες.

Κανόνας 1. Βάζουμε έναν κωδικό που αποτελείται από 2 έως 3 μικρές λέξεις.

Κανόνας 2. Οι λέξεις πρέπει να προέρχονται από φράσεις και λέξεις που αγαπάμε έτσι ώστε να τις θυμόμαστε.

Κανόνας 3. Αλλάζουμε τα γράμματα των λέξεων με αριθμούς ή σύμβολα. Για παράδειγμα το e το αλλάζουμε με το 3 ή με το & για πιο δύσκολα.

Κανόνας 4. Αλλάζουμε τη σύνταξη ώστε να είναι περίεργη. Δηλαδή αντί να βάλεις password το “I love you”, βάζεις το “I you love” ή καλύτερα το “love I you”.

Κανόνας 5. Φροντίζουμε ο κωδικός μας να έχει πάνω από 12 χαρακτήρες.

Πάμε να δούμε τώρα έναν ισχυρό κωδικό που αποτελείται από το I love you που θυμόμαστε με βάση τους παραπάνω κανόνες.

 

Το password που φτιάξαμε με βάση τους παραπάνω κανόνες είναι το 1170^31y0v70^3. Πως βγαίνει αυτό;

1. Αλλάζουμε τη σύνταξη του I love you σε I Ι love I you love. Έτσι είναι δύσκολο να μαντέψεις τη φράση.

2. Αλλάζουμε τα παρακάτω γράμματα: το Ι > 1, το L > 7, το ο > 0, το v > ^, το e > 3, το u > ν.

Αφήνουμε ίδιο το y. Επειδή το I love you είναι από τις πιο συνηθισμένες λέξεις, μπορεί να είναι εύκολο σε κάποιον να το αποκωδικοποιήσει γι’αυτό και το καμουφλάρουμε αρκετά βάζοντας τα δύο επιπλέον Ι.

Το αποτέλεσμα είναι ένας κωδικός που χρειάζεται 6 εκατομμύρια χρόνια για να σπάσει από έναν απλό υπολογιστή.

Χρησιμοποίησε φαντασία και φτιάξε τους δικούς πανίσχυρους κωδικούς με βάση απλούς κανόνες και δοκίμασέ τους στο howsecureismypassword.net