Πρόσφατα είχα μια συζήτηση σχετικά με ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερο όσους έχουν ανησυχίες σχετικά με το SEO.
Συνάδελφος υποστήριζε ότι το url «πρέπει» να περιλαμβάνει greekglish χαρακτήρες. ΟΧΙ ελληνικούς! Greekglish!
Δηλαδή να είναι της μορφής http://www.domain.gr/ypiresies/istoselides/ypostiriksi.html
Κάτι τέτοιο μου φάνηκε μπορώ να πω λίγο «χαζομάρα» (επιεικώς).
Δεν θα έκανα καν τον κόπο να κάνω κλικ σε ένα url τόσο «μπακαλίστικο».
Ξέρετε δεν είμαι ο μόνος! Οι περισσότεροι πια ελέγχουν πιο link να ακολουθήσουν ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στην κορυφή της λίστα αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης. Αλλιώς καταλήγεις σε δαιδαλώδεις περιπλανήσεις σε ένα άσχετο site! Σας έχει συμβεί… είμαι σίγουρος.
Έτσι άρχισα να κάνω μια «μικρή» έρευνα σχετικά με το θέμα!
Αρχικά ας κάνουμε το θέμα πιο κατανοητό! Η ερώτηση διαμορφώθηκε ως εξής:
«Μπορώ να χρησιμοποιήσω ελληνικούς χαρακτήρες στα url του website μου;»
Χμμμ! Η απάντηση είναι απλή: Εξαρτάται!
Σύμφωνα με τον John Mueller – Αναλυτή τάσεων στο τμήμα webmasters της google:
- “My question-- so can URLs use local non-English words?”
- “As long as URLs are valid and unique, that's fine.”
Πρόσφατα αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του Google Webmasters στο youtube ένα video με αποκλειστικό περιεχόμενο για το επίμαχο θέμα. Το video tutorial έχει τίτλο “Can my URLs use non-English words? - SEO Snippets)”. Δεδομένης της επαγγελματικής θέσης και ιδιότητας του John Mueller στον πιο επίσημο φορέα αναζητήσεων στο web, την google, μπορώ να το θεωρήσω ως σημείο αναφοράς.
Μεταξύ των άλλων στο video επίσης αναφέρεται ότι η κωδικοποίηση χαρακτήρων πρέπει να είναι σύμφωνη με το πρότυπο utf-8 για τους μη αγγλικούς χαρακτήρες. Ας θεωρήσουμε λοιπόν αυτονόητο ότι έχουμε κάνεις τις απαραίτητες τροποποιήσεις και ότι χρησιμοποιούμε σωστά την παράμετρο AddCharset στο httpd.conf του apache μας σύμφωνα με την τεκμηρίωση . Εκεί πρέπει να συναντήσουμε τον ορισμό
AddCharset UTF-8 .html
με αποτέλεσμα τα παραγόμενα αρχεία .html να έχουν κωδικοποίηση utf-8 και η επικεφαλίδα απάντησης να είναι
Content-Type: text/html; charset=UTF-8
Σημείωση: Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί αν χρησιμοποιήσουμε την AddType παρέχοντας όμως τον ορισμό και για την κωδικοποίηση χαρακτήρων όσο και για τύπο MIME του αρχείου.
Η απόφαση για το ποιόν τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται κατά περίπτωση αναλόγως των αναγκών για διαπραγμάτευση περιεχομένου (content negotiation). Έτσι πρέπει να ορίσουμε:
AddType 'text/html; charset=UTF-8' html
Αφήνοντας πίσω μας το τεχνικό μέρος και γυρνώντας στο αρχικό ερώτημα, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι χρησιμοποιώντας ελληνικούς χαρακτήρες στο url μιας σελίδας, με περιεχόμενο στην ελληνική γλώσσα, μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη θέση αν στο url. Αφού θα περιέχονται οι λέξεις κλειδιά που θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε στη σελίδα, τόσο στο σώμα ή στην κεφαλίδα h1,h2 όσο και στο url.
(Ξανά) Χμμμ! Όχι ακριβώς!
Κυκλοφόρησε, επίσης πρόσφατα, μια ανεπίσημη λίστα με τους 200 παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξη μιας σελίδας. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την google φαίνεται να συμβαίνει μια αλλαγή στον αλγόριθμο επιλογής. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές όμως και βάσει διαφόρων πειραμάτων η έρευνα κατέληξε να κατατάξει τους παράγοντες σε 9 μεγάλες κατηγορίες και να εντάξει αυτούς τους παράγοντες ανά ενότητα. Στην θέση 59 λοιπόν διακρίνουμε τον παράγοντα Keyword in URL.
Άλλος ένας παράγοντας σχετικότητας. Παλαιότερο θέμα βέβαια και αρκετά γνωστό από το 2016. Ένας εκπρόσωπος της google τότε αποκάλεσε αυτόν τον παράγοντα «μείζονος σημασίας».
Εντάξει θα πείτε, δεν μπορεί! Ποιος το είπε αυτό;
Πάλι ο ίδιος. Ο κος John Mueller σε online συνάντηση της Google (Google Hangout) στο Google+. Γύρω στο 17:50 λεπτό ο John Mueller είπε ότι η λέξη κλειδί στο url είναι ένας πολύ μικρός παράγοντας κατάταξης.
Ερώτηση: Keyword in the URL, is that a ranking factor?
Απάντηση: I believe that is a very small ranking factor. So it is not something I'd really try to force. And it is not something I’d say it is even worth your effort to restructure your site just so you can get keywords in your URL.
Συμπέρασμα
Έτσι λοιπόν διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά ότι στο SEO τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα δεν είναι απόλυτο. Σίγουρα έγιναν αλλαγές στον αλγόριθμο κατάταξης τον Αύγουστο του 2018. Σίγουρα είναι κεντρικές και δομικές. Δεν χρειάζεται να μάθουμε ούτε να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποια η λογική του. Ο νέος αλγόριθμός διέπεται από χαρακτηριστικά ανθρώπινης σκέψης και αντίληψης. Συμπεριφέρεται σχεδόν όπως ο ανθρώπινος νους, κατανοώντας τον γραπτό λόγο με συνώνυμα και συμφραζόμενα. Συνδυάζει τεχνικές AI και μπορεί να εκπαιδεύεται ανάλογα με το περιεχόμενο και τις εμπειρίες που αποκομίζει από την διαδικασία crawling.
Σίγουρα το τοπίο αλλάζει και ο νέος αλγόριθμος ήρθε πιο ανανεωμένος από ποτέ…
Εμφανίστε το url σας όσο πιο απλά και κατανοητά μπορείτε. Σκεφτείτε ότι απευθύνεστε σε άνθρωπο και όχι σε μηχανή. Η αφοσίωση των ανθρώπων- επισκεπτών, στη σελίδα σας και η συνεχόμενη προτίμηση του αποτελέσματος που οδηγεί στη σελίδα σας είναι το βασικότερο κριτήριο εκμάθησης συμπεριφορών για τον αλγόριθμο κατάταξης της Google.