Σε συνεργασία με την Catlin Sea View Survey η Google «ζωντανεύει» στην υπηρεσία χαρτών της έξι εντυπωσιακούς σχηματισμούς κοραλλιογενών υφάλων από την Χαβάη, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες, ενσωματώνοντας στο Google Maps πανοραμικές υποβρύχιες εικόνες από αυτές τις περιοχές.

Google Ocean

Με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένης τεχνολογίας αιχμής και με την πρώτη ταμπλέτα-φωτογραφική μηχανή παγκοσμίως που λειτουργεί κάτω από το νερό, οι χρήστες του Google Maps θα μπορούν να απολαύσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία «εικονικών καταδύσεων» στους υφάλους. Για τον σκοπό αυτό, η Google χρησιμοποιεί έως και 50.000 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες ενώνονται για να δημιουργήσουν 360-μοιρών πανοραμικές απεικονίσεις.

Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef), στα ανοιχτά της Αυστραλίας, ο κρατήρας Molokini στη Χαβάη και το Apo Island στις Φιλιππίνες, ενώ οι πανοραμικές εικόνες είναι συγκεντρωμένες και στην ηλεκτρονική διεύθυνση maps.google.com/ocean. Επιπλέον, εκτός από το Google Maps, θα ενσωματωθούν στο Google Earth, και ένα μικρό δείγμα των εικόνων θα υπάρχει και στο Panoramio UI.

Η συλλογή του υλικού έγινε στα πλαίσια της δημιουργίας ενός αρχείου οπτικής αποτύπωσης των σημαντικότερων κοραλλιογενών υφάλων ανά τον κόσμο, το οποίο η Catlin Sea View Survey θεωρεί ότι θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο για τους επιστήμονες, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον.

Τα ευρήματα που θα προκύψουν από αυτό το αρχείο αναμένεται να είναι εξαιρετικής σημασίας. Έχοντας ως δεδομένο ότι σχεδόν το 25% των θαλάσσιων ειδών ζουν μέσα και γύρω από τους κοραλλιογενείς υφάλους, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε πώς τα απειλούμενα οικοσυστήματα αντιδρούν στην αλλαγή του κλίματος. Γι’ αυτό και η αποτύπωση του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και θα επισκεφτεί 20 διαφορετικά σημεία κατά μήκος των 2.300 χιλιομέτρων του υφάλου και μάλιστα σε πρωτοφανή κλίμακα και βάθος – συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του υφάλου που δεν έχουν ποτέ πριν στο παρελθόν παρατηρηθεί ή μελετηθεί.

Το 2013, η έρευνα θα συνεχιστεί σε επιλεγμένες θέσεις παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων της Χαβάης, των Φιλιππίνων και των Βερμούδων

Η Google υπολογίζει ότι θα μοιραστεί αυτές τις καταπληκτικές εικόνες με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες του Google Maps παγκοσμίως. Στόχος της είναι να κάνει αυτές τις ειδικές υποβρύχιες τοποθεσίες το ίδιο προσβάσιμες στο κόσμο όπως είναι οι δρόμοι και τα αξιοθέατα που εξερευνούν ημερησίως στο Google Maps.

Παράλληλα, χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την πρώτη νυχτερινή κατάδυση μέσω του Google+ Hangout στις 26 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr